top of page
2.JPG

Wat is een familieopstelling?

​

Een familieopstelling is een sessie waarbij een deelnemer een vraag inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’.

De vragende deelnemer geeft hen een plaats in de ruimte ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de therapeut.

De representanten geven aan hoe zij zich voelen ten opzichte van elkaar en de situatie.

Eventuele verstrikkingen komen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot vastlopen in het huidige leven van de vraagsteller. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens als gevolg van nare gebeurtenissen, zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring en scheiding van ouders.

Die onverwerkte gevoelens kunnen later geboren kinderen onbewust en onbedoeld overnemen, waardoor zij uit balans zijn. Aan de hand van instructies van de begeleider brengen de representanten beweging in de situatie en kan er rust komen in het systeem.

 

​

Werken met familieopstellingen:

​

Als jij herhaaldelijk tegen hetzelfde aanloopt in je werk en relaties, vastloopt op persoonlijk, zakelijk of relationeel gebied, dan is werken met familieopstellingen een mooie methode om meer inzicht te krijgen.

Onbewust kunnen we namelijk verstrikt raken in familie thema's en patronen, die vaak al vele jaren van generatie op generatie overgenomen zijn.

​Een familieopstelling biedt inzicht in deze verstrikking en (onbewuste) patronen. Met dit inzicht krijg je de mogelijkheid deze te ervaren, te verwerken en op te lossen en zo kom je anders in het leven te staan.

Bij een opstelling wordt gewerkt met vraagstellers en representanten. Als deelnemer kan je gevraagd worden tijdens de opstelling op de plek van familieleden en/of thema's van de vraagsteller te gaan staan.

Dikwijls biedt deze plek ook voor de representant inzichten.

​

​

​

​

​

​

​

 

bottom of page